Kuchnia japońska – nie tylko sushi
Kuchnia japońska cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Na pierwszym miejscu jest sushi. W dobrych restauracjach z japońskimi daniami można zjeść dużo więcej pyszności. Podpowiadamy, jakich.
Tradycyjna kuchnia japońska jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Uważana jest za nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zdrową. Japończycy jadają dużo ryb, owoców morza, warzyw i wodorostów.
Na popularności zyskały też zupy japońskie – m.in. ramen z makaronem, mięsem i warzywami oraz jajkiem lub w wersji wege. Inne są gotowane na bazie dashi, czyli bulionu z wiórków ryby bonito – katsuobushi, a także wodorostów kombu. Warto zjeść też miso lub misoshiru z makaronem udon.
Lubiane są też pierożki na parze oraz pierożki gyoza, które pochodzą z kulinarnej tradycji chińskiej. Gotuje się je na parze lub w wodzie albo smaży na głębokim tłuszczu. To popularna przystawka lub dodatek do dań.
Jako przekąska sprawdza się też tempura – kawałki ryb, owoców morza, mięs lub warzyw smażone na głębokim oleju. Ciasto jest lekkie i chrupiące. Serwuje się je z sosami. Na deser zielona herbata matcha, czyli herbata w proszku. Ułatwia trawienie i odchudzanie, jest bogata w antyoksydanty.
fot. DesignDrawArtes / Pixabay