Skip to content

Japonia oczami Polaka

  • Aktualności
  • Ciekawostki o Japonii
  • Kuchnia Japońska
  • Kultura Japońska
  • Miasta Japonii
  • Geografia Japonii
kuchnia japońska
25 lutego 2022 / Kuchnia Japońska

Kuchnia japońska – nie tylko sushi

Kuchnia japońska cieszy się dużą popularnością wśród Polaków. Na pierwszym miejscu jest sushi. W dobrych restauracjach z japońskimi daniami można zjeść dużo więcej pyszności. Podpowiadamy, jakich.

Tradycyjna kuchnia japońska jest wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Uważana jest za nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zdrową. Japończycy jadają dużo ryb, owoców morza, warzyw i wodorostów.

Na popularności zyskały też zupy japońskie – m.in. ramen z makaronem, mięsem i warzywami oraz jajkiem lub w wersji wege. Inne są gotowane na bazie dashi, czyli bulionu z wiórków ryby bonito – katsuobushi, a także wodorostów kombu. Warto zjeść też miso lub misoshiru z makaronem udon.

Lubiane są też pierożki na parze oraz pierożki gyoza, które pochodzą z kulinarnej tradycji chińskiej. Gotuje się je na parze lub w wodzie albo smaży na głębokim tłuszczu. To popularna przystawka lub dodatek do dań.

Jako przekąska sprawdza się też tempura – kawałki ryb, owoców morza, mięs lub warzyw smażone na głębokim oleju. Ciasto jest lekkie i chrupiące. Serwuje się je z sosami. Na deser zielona herbata matcha, czyli herbata w proszku. Ułatwia trawienie i odchudzanie, jest bogata w antyoksydanty.

fot. DesignDrawArtes / Pixabay

Post navigation

Previous Post:

Japońskie zwyczaje biznesowe

Next Post:

Ciekawostki o Japonii i Tokio

Ostatnie wpisy

  • Rosnąca popularność języka japońskiego i japonistyki
  • Ciekawostki o Japonii i Tokio
  • Kuchnia japońska – nie tylko sushi
  • Japońskie zwyczaje biznesowe
  • Tokio – największe atrakcje
© 2022 Japonia oczami Polaka - Powered by SimplyNews